A Bit of Salt, Sugar and Vinegar WATER AND FIRE







glitter-graphics.com

Please click b4 reading!

2 KILL D TIME......

Thursday, December 22, 2011

YA ALLAH...

EVERYTIME I READ IT 
I FEEL
HEARTBREAKING
HEART RENDING
AND
POIGNANT
DO I DESERVE THAT.....
GOD..PLS FORGIVE ME..

Tuesday, August 16, 2011

LEGA...WHAT A RELIEF....



Wednesday, August 10, 2011





S.T.R.E.S.S .... D.E.P.R.E.S.S....S.A.K.I.T.H.A.T.I... K.E.S.A.L....

Saturday, July 30, 2011

..............AND WHY IT HAS TO BE THIS WAY......
N I REGRET IT..

Saturday, June 25, 2011

......AND WHY I FEEL SO "TAK SEDAP HATI"

Sunday, April 3, 2011

TIPS MENGENALI ORG LELAKI ...(dedicated to my daughters!)

CERITA INI TIDAK ADA KENE MENGENE DENGAN YG HIDUP ATAU PUN YANG MATI..IA SEKADAR HIBURAN DAN UNTUK TATAPAN ANAK ANAK SAYA YG DAH REMAJA...ADUSSS!!DAH PANDAI RASA NAK BERCINTA..SEMOGA MENEMUI JALAN YG BENAR DAN TIDAK MENSIA-SIAKAN 'TRUST' YANG TELAH MAMA BERIKAN.  PANDAI PANDAI MENJAGA DIRI MENGIKUT LUNAS LUNAS ISLAM, JANGAN SAMPAI PERASAAN ANDA  MENGGANGGU KETENTERAMAN ORANG SEKELILING YANG MUNGKIN AKAN SUKA MELIHAT DAN MENDENGAR DAN JUGA TIDAK KURANG YANG MUAK DENGAN PERASAAN KITA YANG TANPA DISEDARI TELAH MEMBUATKAN ORANG MERASA IRI HATI, MUAK DAN MARAH.  SEMOGA PANDAI MENILAI YANG BAIK DAN YANG BURUK 

Orang lelaki...lelaki ni ada macam macam perangai.  SATU PERKARA yang kita kene ingat..lelaki ni..semua x kira siapa..tok kadi ke, lebai ke, pemandu lori ke, pegawai ke sesiapa yang bergelar lelaki la....IALAH  ...EGO..  Pergh!!! sgt sgt tinggi, tinggi lagi dari gunung everest.  Ego lelaki ni boleh buat gunung Everest tu runtuh..kalau dia still nak maintainkan ego dia tu...

Dari siasatan CSI aku yang dah berpuluh tahun ni...ada lelaki yg ungsangkarable dan sangkarable.
hari ni (13/4/11) baru ada mood nak sambong citer ni. since x de buat ape ape except menunggu feedback for my questionnaire yg entah bila bila la diorng ni nak bagi.. Ni nak melencong la sket..companies yg kita pegi ni..sombong sombong semuanay, x de satu pun yg nak layan..nak jummpa pun susah, apa lagi nak telepon.  PA (personal assistant) kalau cakap dlm tepon.....mak aiii mcm dia yg jadi manager...sombong nyer...x pa..aku sabar jer..
Semuanya takut nak isi q/a tu...ntah apa yg takot pun x tau la...eventhough i hv explained that the results bukan lah specifically on the co itself but GLC as a whole...ai yoo....dorang ni sombong sombong dan tak nakmenolong org yang betul betul memerlukan.  Bila dah bagi borang.pulak...nak isi..mak aiii mcm kete lembu..janji nak bagi hari ni ...bila telefon  bali...these are exuses yg memang x masuk akal
1. esok la
2.   lusa la lupa nak isi
3. minggu depan la...diorg blum isi
4. bulan depan sebab kita orang nak gi outstation.. (aii mcm lah aku ni bodo..semua org ke outstatin?)
5. , belum isila..boss x setuju (hai kalau macam ni, bila la org melayu nak maju)
7.  I cuti la this wee,next week, hari ni, esok sampai minggu depan...arrrghhh rasa nak baling tepon ni..
8. ibaru balik dari seminar or kursus
9. i baru balik dari kursus dan x tengok lagi q/a tu.
10.  I ada meeting, sebok...( ha ha mcm la meeting tu 24/7)
11.  i belum tengok lagi...


ha tu la dia..mende mende yg buat PhD ni.. PERMANENT HEAD DAMAGE..


OK LA TUTUP BAB BAB NI..JANJI TADI NAK CKP PASAL JENIS JENIS ORG LELAKI KAN..OK..
Yup..now baru ada feeling nak tulis pasal ni..ok baca betul betul kerana ini adalah pendapat saya sahaja..dan tidak ada kene mengena dengan yg hidup ataupun yg mati.  Aku rasa terpanggil dan tercabar nak tulis pasal ni sebab ada KAWAN (si mamat ni la) yang mencabar jiwa raga aku.  So her it is...baca jgn x baca...



1.  jenis mat rock. - mat rock ni kalau tengok mata kasar la..memang ganaz orgnya..tapi pada hakikatnya jenis mat rock ni mempunyai jiwa yg romantik, lembut dan sayang pada wanita..apatah lagi awek specialnya.  Oleh kerana mereka ni ala ala "ada hati dalam taman"  depa nak tutupkan kelemahan ala ala pompuan tu dengan penampilan yang nampak kasar dan macho dan cool...kononnyer la...itu pendapat mat rock...yang rock tu cool..tapi pada aku...rock bukan cool...selekeh...kecuali rock yg bersih jeans, tees and kasutnya..plus rambut walaupun panjang, tapi nampak wangi dan selalu steam rambut...tu..baru cool...bley tau kot yg basuh dan steam rambut dengan yg x pernah basuh or mandi basah kepala jer....busuk...Mat rock luaran nampak ganaz dan kekadang cam "pero..." pun ada, jgn salah pilih.. Kalau dpat yg cool...weiii romantik gilerrrr..

2.  jenis mat kental - mat kental ni.. (sblum ape ape, cuma nak buat pengumuman dan war war kan yang they are not my taste, x kuasa nak layan) he he...orgnya .... pergh!!! memang 24/7 macho..kemas, baju memang nak lengan panjang, seluar kalau boleh ikut colour baju...dan ada yang sanggup pakai  pants warna puteh kot...eeiii ...(kalau ikut ocassion x per la) ini nak gi dating pun pakai pants rona puteh...)  sumpah aku rasa x selesa kot ngan mamat  cap kental ni..kalau pakai tie pun 24/7..Pegi lunch pun x akan tanggal tie dia tu...siap kafling lagi kemeja tu..Aku rasa kalau dalam pejabat dia memang bangsa kene pakai kot...dengan kot kot sekali dia pakai masa lunch tengah hari buta tu...n plus + dont leave home without sunglass, trademark...rambut selembut kapas...(nampak jer wangi dan bersih) tapi depa ni sebenarnya luaran jer nampak bersih dan wangi...bila tengok bilik dan bathroom...x pemilik bathroom tu ialah mat kental tadi...(aku berani ckp ni sebab dah pernah tengok beberapa kes..masa blaja kat u eh...dulu)  perghhh!! x sanggup..

3. jenis mat metro -tetiba nak sambung tulis pasal mat metro ni pulak...mat metro ni kalau nak kenal...dia akan ikut kalau pompuan pergi tengok toiletries, make-ups, baju, ke mcm mcm la yg ada kene mengena dengan bab bab kecantikan...n yang paling obvious sekali...dia akan kata...i pakai jenama so n so...utk muka...i suka minyak wangi ni....i suka jenama ni...haaaaa...sah mat metro..bukan mat kental and mat rock..x pakai semua ni...tapi depa ni x berapa nak bincang bab bab ni kat pompuan...tapi mat metro...pantang....pantang bukak citer citer kecantikan..dia akan sampok... he he..kekadang seronok gak layan....dan terbayang bayang..mat metro belek belek muka depan cermin...Bab baju pula...pergh!!! up to date..kekadng kita pompuan plak yg ketinggalan ketapi...dia naik monorel..kita naik komuter...Satu yg saya suka kat mat metro...dia memang bersih,, bau wangi..ntah apa yg depa pakai...yang jenis as moustache tu...hijau jer dagu dia...nampak fresh...Lagi satu, bila makan kalau tepercik sket kuah atau ape ape la kat baju dia...dia akan ckp..."damn"  dan pergi bersih kan...kalau Mat rock,, dia buat x tau jer, kalau mat kental...dia akan bersih kan juga...mat metro lagi la.....ala ala model gitu...

4. jenis mat selamba


DEAR BLOGGIE

hi bloggie..


I dont know why i took a long time to admit that i hate yr attitude..


somehow


you turned to be a person that i wish you dont be like one...gosh..but why it has to be you...


I realize that long time ago, but


somehow 


i ignore my awkward feelings..


why


somehow...


you dont realize what u r doing is wrong and still is...


somehow..

at times i feel like puke(ing) when i have to listen/read what u hv to say...


somehow..


am afraid to admit  i dont fancy you..


bloggie...hope u understand me...

Sunday, March 20, 2011

Lifutushi.com: Tsunami Ikan di Mexico

Lifutushi.com: Tsunami Ikan di Mexico: "Kawanan besar ikan-ikan sardin, mackerel, bilis dan bass muncul di Acapulco, Mexico. Ikan-ikan yang terlalu banyak sehingga dikatakan dar..."

Saturday, March 19, 2011

GROW UP!!!

Dah lama rasanya memendam rasa...dan hari aku aku tertulis gak di blog aku ni...Finally ..aku terpanggil,, macam ombak tsunami kat jepun untuk menulis pasal ni..Kawan kawan...(especially roys)  wah ni group sekolah aku ni...please act like an adult boleh tak..Please!!!Please...aku merayu ni..Kalau aku depan korang...aku melutut pun x pe...Sedar lah...kita ni semua dah senja..Tolong berfikiran matang dan macam mak mak yang lain..MasyaALLAH...Kenapa lah nak jadi macam budak budak sekolah...Kekadang ada gak rasa kesal dihati ni...Ni la yang laki aku cakap bahana FB..Walaupun apa yang terjadi tidak ada kene mengena ngan hidup aku, tapi aku memang x suka nak tengok mende mende burok tu berlaku kat kengkawan aku (kawan rapat sekolah pulak tu)  meh sini aku bagi sedar sket utk korang dan aku sendiri...


1.   Wei..dulu dulu x de fb kita tercari cari kawan kawan lama..bila dah jumpa ..chilll!!! jgn lah nak menunjuknunjuk siapa yg terror dan x terror...tu semua x penting.

2.  We have our own life....jgn sekali kali nak intrude dengan life orang..Setakat re-u - re-u tu dah cukup lah..ni. sampai nak tau luar dalam, depan belakang, atas bawah ...pe hal..

3.  Jgn lah obses sgt ngan mende mende ni...layann lah laki dan anak anak kat umah tu...sekali sekala nak merewang...kalau ada kesempatan...sila sila lah...kalau dah x boleh...buat lah seperti dulu kini dan selamanya...jgn lah pulak nak terasa hati.


4.  Tolong la put it a STOP...x payah lah nak pegi melobi lobi cam org politik tu...mencanang sana sini perihal kawan kawan yang lain...mak aiiiii...dulu masa x jumpa...kenapa semuanya ok jer...dah jumpa...jadi macam budak sekolah balik...ape kita ni semua dah buang tebiat ke ape...(ni dah cakap merapula ni..cakap x pikir pikir ni lah yang keluar)  x per hari ni aku hentam keromo jer , bantai...neways it's a blog right!!!so belasah jer lah..

5. Pepandai lah bawak diri....ini...begaduh macam waktu sekolah sekolah ni...eiiiii very uncivilised..ingat kan dah senja dah x berapa nak kesah hal hal dunia..ni (ceh wah..rozilah ko pun kene ingat ye)  but i am so dissapointed la dengan hal hal yg terjadi dengan kengkawan aku ni.

6. Sorry la ....aku trus BLOCKED ngko bila aku tengok engkau suka sindir sindir kat fb wall ko tu...Ishh x bagus la mcam tu...Aku x berapa nak paham la..kenapa ko nak gunakan fb wall ko tu nak sindir sindir kawan sepupu sepapat kita.  Sudah sudah la tu... Pantang aku menggunakan sindiran sindirian yang macam nak muntah bila aku baca...TERUS AKU BLOCKED NGKO..sebab aku x suka nak tengok mende mende mcm tu kat wall fb aku tu.  SORRY BEBANYAK..walaupun satu ketika dulu ko pernah jadi my BFF.

7.  Aku baru cakap ngan anak aku, there are things that shud not be published!! but this, i think i shud, sebab x de kene mengena ngan aku and family and of course my personal, cuma kalau berkesempatan, rasanya nak jer aku ckp ngan ko terus terang......dan juga untuk memperingatkan diri aku sendiri.

Aku harap aku x dengar lagi mende mende mcm ni...malu ...malu lah ...dah TUA....he he..sedar ya....buat mende lain boleh tak...

Ohhh one more thing.....yang lagi sorang tu...jgn lah suka membohong dan nak menunjuk nunjuk sgt tentang diri ko yang perasan semuanya bagos...Aku tau sesangat...org kalau x der..suka bercerita sana sini...kalau ada...depa tu diam jer...sebab dah jemu dengan benda yang dia ada...cuma org yang baru dapat jer bercerita x habis habis...lain kali kene bawak baldi kecik kottt..bila dengar cerita ko...sekarang pun aku teringat ingat ngan cerita katun ko tu....kalau betul x per...tapi x baik lah kan nak sergah ko masa bercerita...dengar jer lahhh sampai tertelan muntah sendiri...tolong lah ye...cukup cukup la tu....

Emmmm teringat pulak yang lagi satu...PLEASE WALK THE TALK la......asyik ckp org je...tiba tang awak...ckp nya lain, buat nya lain.

;) yang lagi sorang...AKU LAH....bukannya bagos sgt pun..Ni dah kira mengumpat ni..Tapi mengumpat pada diri sendiri..ok tak...ishhhh...x baik kan.


Arhhhhh!!! dah lega...

Untuk kawan yang lain...belajarlah dari pengalaman ini...jadi kan sempadan dan tauladan..

Saturday, February 26, 2011

HARI KECEMERLANGAN QIST!!


Congratulations qist!!!!!!!!

Hmmm...she was so excited as usual and to tell the truth I hv been to this ocassion like many times since Shasha, Insyirah and now Qistina.   Hoping that Abg will follow their steps too..next year..InsyaALLAH..Time shasha..like every year kot dpat anugerah cemerlang, Insyirah too..and Qist.. hehe  once in a blue moon!. 

Abg pakai baju pengakap tadi...wah..dah kurus sket la anak mama ni.  Tapi kesian..tak lengkap baju nyer..wisel x de, kasut hitam x de, badge x de...but he as usual..never complains
 kurus sket kan...daripada biasa...

Qist was so excited so she asked her daddy lamo to send her first to the school, Abg left earlier than Qist...As usual..he was so excited too, got to wear his 3 years old uniform...dah kurusla tu kan and i'm on my way to witness my cute lil daughter's celebration...

Soon, insyaALLAH..hv to do the same thing to Insyirah...kat tganu...

will upload pics later....

Friday, February 25, 2011

RASCH, SEM, PLS

ADVANCED DATA ANALYSIS BY STRUCTUAL EQUATION MODEL (SEM) USING AMOS



Attended the Hands-On Approach course from 22 - 25 February 2011.  Hey..it is my 20th Anniversary today and got a wish from my other half.   Ok, am not going to talk bout my anniversary tho..feel like scribbling something about the courses that i have attended for these past few days.  Tho ada permanent brain damaged but am glad that i registered for the courses.  Well...apa yg aku dapat dan ingat in these courses! STATISTICS YANG MEMANG BUAT AKU JADI GILA n one thing for sure i will respect myself if i could do this in my thesis..Ya ALLAH give me the strenghts...it is like impossible for me to interprete my findings by just using figures yg berbunga bunga tu...

1.  Spurious Relationship (sgt suka dengan terms ni...meaning unexplained relationship)
2.  Tautology (haha jadi bahan...)
3.  1st order and 2nd order models. (wah!!! selalu baca articles perkataan ni sana sini kluar, tapi akuu x tau  
     apa maknernye..but now...he he...oooo itu rupernyer..hmmm interesting, now i know that i have to do
     2nd order model)
4.  Factor loading... ya ALLAH ini ke yg dimaksudkan dengan factor loading...baru paham beb!
5.  Composite Reliability  and Average Variance (selalu nampak dalam articles and i usually ignored these
      terms as i couldnt understand how to interprete with the R-Square
6.  Discriminant validity and Nomological validity...(wah...ape ni...)
7.  Quasi moderator and pure moderator...baru hari ni paham ...
8.  Full mediator and partial mediator...selalu sebut tapi kurang paham, now i know..
9.  The difference between measurement model and structual equation model..LOL..
10.  RMSEA, GFI, AGFI NFI, CMIN...yahooo.. now i know and happy to read this.

Now i am contemplating whether to analyze my data by using RASCH, SEM OR PLS. Ceh..PLS...sgt best. If i use RASCH model..in my opinion rasch sgt interesting and very easy to interprete yr data, but one problem that am gonna face is that my supervisors are not familiar with RASCH and am afraid that it's difficult for them to back me up during viva

Nak juga rasanya guna SEM..tapi mak datuk...tengok figures and drawings yg macam bunga bunga cinta tu...buat nafas aku terhenti...rasa mcm nak giler, which i think i hv to apply this in analyzing my data as my co-supervisor sgt terror dalam SEM. 

PLS..prof madya RAMA dah ajar sket tadi..oh my!!!!! gosh!!!!tersgt la senang kalau tau apply, it's like a mickey mouse..tapi to learn how to apply PLS..that's another question, which i think if u know how to use it..itu yg jadi cam mickey mouse tu...senangnyer....which again i dont thing i can use this model as my supervisors may or may not familiar with this model.  Lupa kan je la hasrat ni..

It's already 2.30 am..feel sleepy.  Baru habis tengok citer KAVI ALVIDA NA KEHNA....srk...ahh puas hati tengok citer ni.

Ni ....figures n drawings yg berbunga bunga that i've mentioned above...Nice!!!

Sunday, February 20, 2011

Sunday, February 6, 2011

Astagfirullahhalazim..

Hari ni dan sejak sejak akhir ini aku selalu teringat tentang kematian....mungkinkah masaku telah hampir..
What will happen to my kids..
MasyaALLAH..aku redha dan bersyukur..

Friday, January 28, 2011

SOT BA RO....

Hmmm ... hari rasa terpanggil pulak nak mengomel pasal SOT BA RO... tahap kesabaran...why arr why .... people are not patience enough.... x boleh la benda yg dia nak tu dapat or what...nak marah jer..n sometimes dia x sedar yg dia tengah marah tau... if only dia sedar..sure dia kata eh...apasal akuu marah marah ni...benda yg x sepatutnya marah...isshhh aku paling x gemar bila org x tau nak reti sabar...SABAR La....

Talking about sabar, aku ni sabar ke...hmmm as this is my blog and like my diary...rasanya tahap kesabaran aku kalau Likert Scale tu ada sepuloh then i would rate or tick my level of patience is 10 "very d very strongly agree"why...sebab aku rasa susah nak rasa marah...and i think my frenz would agree also as people always say to me "kau ni..org dahbuat cam tu pon masih sabar"  he he..sometimes people say " tu la ko ni, penyabar sgt, sampai org pijak kepala" ada juga yg cakap "tak elok kalau terlalu sabar, not healthy" ha ha..not healthy? not healthy!!? may be la kot!! i think it is a different situation..not healthy if you r tooooo obliging....but i did that too..to oblige people, but if they know what i am trying to do, exactly, i am not trying to oblige people, it is just that i hate to see people get hurt with my action and my statements..i dont dare to say to people..mcm mcm la...unless i really get mad TAHAP GABAN..

Pernah juga akuu rasa tahap kesabaran dah hilang and what happened, i scolded that women like nobody business...pas tu aku rasa serba salah...tu la yg aku x nak...u say something that you will regret for the rest of your life...sampai la ni aku ingat..bila terjumpa ngan dia kat mana mana...rasa bersalah pulak, and i think dia pun pura pura cakap ngan aku, and i think she hates me for that...Aku bukan x nak marah bila org buat kat aku "mcm mcm" tapi rasa x sampai hati nak "bagi" dia balik, tak sampai hati to "hurt" their feelings...Biar la org nak buat aku or hurt my feelings which is 'ALWAYS".  The morale is...i dont want to be like them,, kalau depa tu suka sakitkan hati org tu...aku x nak jadi macam dia..suka sakit kan hati org..kalau depa tu like to say mean mean thing to me...i dont want to give back as i dont want to be like that...pokok nya...aku x suka nak membalas....rasa mcm x baik arrr buat cam tu...and at last people say..."u suka tengok org pijak kepala you"  ok fine...sebab aku x suka nak pijak kepala org... wahhhhh!!!! bestnya dapat tulis ni...

But i dont know how people perceive me.. this is only my self-perceived... Boleh buat researh ni kan...but honestly memang aku x suka nak membalas apa yg org buat kat aku..Kekadang ada kawan ckp.."you ni..terlampau sgt, cam mana nak jadi leader ni"  Yup...masalahnya aku pun x fancy kot nak pegang jawatan "leader" meader ni..Bukan x de wawasan.. It is just that, i am not ready to be a good leader mengikut lunas and landasan ISLAM..To be a good leader...kene adil, x der sikap "favoritism", "kroni"..mcm mcm la..and i think i masih ada sikap sikap tu semua,, its unavoidable even though u try not to. Dan ini semua x membahagiakan hidup aku.

So apa yg membahagiakan hidup aku ni ya...hmmm let's see.  Am happy if i can fulfill all my children wishes... kalau x dapat nak tunaikan sesuatu apa yg diaorng nak..aku rasa ada benda yg x complete.  Am happy if i can cook for them...dan kalau x dapat nak masak utk family...pun rasa bersalah mcm ada benda yg x complete lagi.  But now...AKU BAHAGIA...tu yg penting...Anak yang baik baik, suami yang baik dan kehidupan yg amat sederhana.....TERBAEK..Ya ALLAH..semoga ia kekal dan berharap KEHIDUPAN yang lebih baik untuk hari esok dan esok ...insyaALLAH.. amin...
Nak Upload gambar tapi x sempat...nak jugak cari gambar yg sesuai utk hari ini..